En liten rapport om de ljud vi lyckades höra i Fyledalen. Första kvällen, 6 juli, gjordes en tur bort till Fyleverket.
Här hördes gott om trollfladdermöss och även dvärgfladdermöss och nordisk. Uppe vid en damm kunde vi studera vattenfladdermössens framfart över vattenytan.

Här är sonogram för en av flera upptagningar av trollfladdermus.


Lägg märke till de konstiga ekona under 10 kHz. De kommer från heterodyndetektor i närheten (antagligen min egen) och är alltså de ljud som man hör i en vanlig detektor.

Här en annan upptagning där frekvensen ligger lite högre. Vi ser att ekonas kraftigaste del nu ligger närmare nollstrecket. Det tyder på att detektorn är inrattad på ungefär 45 kHz.

Här har vi en nordisk fladdermus. Man kan misstänka här att heterodynåtergivningen haft en inställning på nånstans mellan 35 och 40 kHz.

Sen har vi vattenfladdermusens karakteristiska sonar. På grund av att den flyger så nära vattnet, släcks ljudpulsen ut vid vissa frekvenser. Vilken fladdermus som helst som skulle flyga nära vatten, skulle ge samma resultat.

Den andra kvällen sökte vi upp det ställe där dressinspåret kommer ut i dalen.

Jag fick en bra upptagning av trollfladdermys där: 10X00007Pnat.mp3
Såhär ser den ut grafiskt:

Vi trodde det möjligen var pipistrell, men enligt Ingemar Ahlén som inte träffat på någon pipistrell i Fyledalen i år så är det trollfladdermus. Den går ofta upp lite i frekvens, men dalar sedan ner på 40 kHzoch ännu lägre ibland.

Sen hade jag en autobox ute båda nätterna vid byahuset.

6-7 juli:

Här har vi stor fladdermus, dvärgfladdermus och nordisk.

7-8 juli:

Samma sak här, men alla på samma ljudupptagning.

Vi ser att det är mycket ekon från fruktträd mm. och det röda krafset längst ner är från stilla regn och sus i löven. På den förgående bilden var ett högpassfilter aktiverat (>10kHz)